In 2020, toen velen van ons de werkplek op kantoor inruilden voor thuiswerken in aanwezigheid van onze kinderen, partners, huisdieren en andere huisgenoten, was ergonomie wel het laatste waar wij aan dachten. Toen wij onze geïmproviseerde bureaus op onze keukentafels of strijkplanken creëerden, hadden wij er nog geen idee van dat een paar weken wel eens zouden kunnen uitdraaien op een definitieve situatie. Veel bedrijven hebben aangekondigd dat ze nooit meer teruggaan naar de traditionele manier van werken op kantoor die ze in het verleden hadden. Thuiswerken gaat niet meer weg, dat is wel zeker. Er is geen ontsnappen uit het nieuwe normaal waar wij momenteel in leven, of dat nu betekent dat wij de gehele tijd thuiswerken of de opties en flexibiliteit hebben om zowel thuis als op kantoor te werken. Dit houdt in dat wij nu een stap verder moeten gaan dan de geïmproviseerde werkomgeving en anders moeten gaan denken over thuiswerken.
Thuiswerken: uitdaging of kans?
“In je baan kun je jezelf vergelijken met een topsporter” zegt Dr. Mark Benden, afdelingshoofd en universitair hoofddocent, evenals directeur van het Ergo Center aan de Texas A&M University. “Je moet beschikken over dezelfde apparaten en tools die je altijd al hebt om op topniveau te kunnen presteren. Je zou niet zonder willen of iets moeten missen telkens wanneer je op reis bent. Dit geldt hetzelfde voor je werkruimte. Je wilt dat de overgang naadloos is om het prestatieniveau op peil te houden.”
Dit is een onderwerp dat we hebben onderzocht in twee interviews die werden gehouden vlak nadat de wereld zich langzaam losmaakte uit de greep van de pandemie. De gesprekken richten zich op de uitdagingen en kansen van thuiswerken.
Onze kantoren en werkruimten zijn dusdanig perfect dat de gezondheids- en veiligheidsrisico's tot een minimum zijn beperkt en wij zo gezond en productief mogelijk kunnen zijn. Onze woningen zijn een ander verhaal. Dr. Benden en Martha Parker, projectmanager en ergonoom aan het Texas A&M Ergo Center, laten ons kennismaken met een aantal unieke bevindingen uit een reeks studies over kantoorwerkers die thuis zijn gaan werken. Deze studies waren de eerste in hun soort omdat deze op grote schaal gebruik maakten van softwaregegevens, waarbij gedurende meerdere jaren 120 soorten metrische gegevens van meer dan 40.000 kantoorwerkers werden gevolgd. Er is één grote vraag die iedereen stelt: “Kunnen mensen die thuiswerken even effectief zijn als mensen die op kantoor werken?”
“Na circa 45 dagen waren mensen weer terug op hun normale productiveitsniveau,” zegt Parker. “Wat dat voor ons vandaag de dag betekent is dat de status van je werk weer terugkeert naar waar die was, en dat je dat op de lange termijn kunt vasthouden.”
Hoe verbeter je je ergonomie tijdens het thuiswerken?
Het goede nieuws is dus dat wij het kunnen. Wij kunnen thuis net zo effectief zijn. Maar om die overgang te versnellen en zeker te zijn van een constant productiviteitsniveau, is het belangrijk dat wij thuis een speciale ruimte hebben die een replica is van dezelfde apparatuur en opstelling als onze werkruimte op kantoor. Op dit punt is ergonomie van nóg groter belang. Als je elke dag voor je werk op een keukenstoel zit, dan zullen nieuwe pijnen en gezondheidsrisico's langdurig toenemen. Eén aardige bevinding uit het onderzoek verraste toch wel veel mensen, waaronder Dr. Benden en Parker.
“Wat wij vanuit oogpunt van activiteit concludeerden was dat mensen op kantoor en mensen die op afstand thuiswerken, ongeveer evenveel bewegen, en dat is nog steeds behoorlijk weinig. Zij bewegen niet veel.” Benadrukt Parker.
De wetenschap dat wij thuis even productief kunnen zijn en net zo weinig bewegen, maakt dat veel bedrijven tot op zekere hoogte thuiswerken blijven toelaten, ook na COVID-19. Maar het grote verschil is dat op kantoor je gezondheid en welzijn wordt gemonitord door het bedrijf en gezondheidsinstanties, terwijl je thuis daar zelf verantwoordelijk voor bent. Laten wij eerlijk zijn, wij hebben de neiging om ons geen zorgen te maken over ergonomie totdat wij pijn in de rug, nek of pols krijgen. Deel twee van het interview gaat over wat je kunt doen om je ergonomie te verbeteren terwijl je thuis aan het werk bent.
“Het gaat om maatwerk,” zegt Parker. “Het gaat erom wat voor jou passend is. Er zijn een aantal cruciale dingen waar je dan op moet letten. De lengte van je benen, je rugsteun, armleuningen. De breedte van je stoel. Je wilt eerst dat al deze dingen op jou zijn afgestemd. Daarna kunnen wij eraan werken hoe de stoel en je bureau zich vanuit het perspectief van hoogte zich tot elkaar verhouden.”
Dr. Benden bepleit dat je hetzelfde toetsenbord, dezelfde muis en dezelfde monitor als op kantoor hebt om die naadloze overgang te behouden waar wij het eerder over hadden. Maar je wilt ook het dockingstation en andere cruciale dingen die je hoofd en nek tijdens het werk neutraal houden.
“De afstand tot de monitor is echt van cruciaal belang. Er zijn een aantal dingen met monitors die problemen veroorzaken voor mensen op kantoor maar ook op hun kantoor thuis. De hoogte is nummer 1...nadat wij de hele dag hebben gezeten, begin je steeds verder terug te zakken in je stoel. En dan denken wij dat het de zwaartekracht is die ons naar de aarde trekt. Maar de monitor staat vaak te hoog. Een situatie dat de monitor te laag staat, kom je niet vaak tegen, behalve misschien bij Shaq. Monitoren staan meestal te hoog. Zet de monitor daarom lager.”
Focus op actief blijven en blijven bewegen
Een van de belangrijkste dingen is echter om actief en in beweging te blijven. Je wilt niet de hele dag in dezelfde positie staan of zitten. Hoewel wij de neiging hebben om thuis evenveel in beweging te zijn als op kantoor, is dat niet echt aan te bevelen. De volgende 20-8-2-metriek wordt in feite aanbevolen. Als je 20 minuten hebt gezeten, ga dan 8 minuten staan of lopen of 2 minuten bewegen. Misschien kun je wel een online meeting voeren terwijl je buiten in de frisse lucht loopt. Dat kan wonderen doen voor je creativiteit en focus, maar ook voor je mentale en fysieke gezondheid.
Dr. Benden heeft het goed uitgedrukt: “Wat mensen moeten onthouden is dat de beste ergonomische werkpositie achter je computer de volgende is. De optimale positie is dus eigenlijk het gehele concept van verandering....dat is het geheim van de smid. De overgang naar beweging is wat goed voor ons is.”
In deel 1 van de discussie met Dr. Benden en Parker vind je alle resultaten uit de veelomvattende studie over thuiswerken, en in deel 2vind je alle tips en trucs voor je gezondheid en welzijn.