Bij het ontwerp van een innovatief product komt meer kijken dan functie alleen. Moderne engineering heeft goed ontwerp nodig – en vice versa – en een schoolvoorbeeld hiervan is de HC40; de LINAK® handbediening voor comfortbedden. Bij het ontwikkelen hiervan waren vakkundige specialisten van LINAK met een ontwerpachtergrond betrokken, evenals personen met een technische graad en externe ontwerpadviseurs, die allemaal samenwerkten om een gewild HC40-ontwerp te maken. In feite maakten zij twee ontwerpen. Beide gebaseerd op feiten. Een heleboel feiten!
Een beter beeld van het speelveld krijgen
Er werd grondig onderzoek gedaan naar menselijk gedrag, diverse warmtekaarten werden gemaakt, meerdere gebruikerstests werden uitgevoerd en de meest uitgebreide enquête ooit onder gebruikers in relatie tot een product van LINAK werd uitgevoerd.
Het doel: een nieuw type handbediening maken dat zich onderscheidt van alle andere en misschien zelfs de markt zou veranderen.
Engineering en ontwerp moesten in perfecte balans samenkomen om een ambitieus doel als dit te bereiken. Alleen gecombineerd kunnen de twee de perfecte gebruikerservaring creëren – zowel functioneel als esthetisch.
Geen giswerk – vraag het aan de gebruiker!
Wij wilden er zeker van zijn dat wij op het juiste spoor waren, en daarom onderzochten wij zorgvuldig elk facet van de gebruikersbehoefte. Het team van HOMELINE® had het Deense ontwerpadviesbureau Artlinco® uitgenodigd voor deelname aan het proces om de gegevens te verzamelen en op de juiste wijze uit te werken. Industrieel ontwerper Søren Xerxes Frahm stortte zich met groot enthousiasme op het werk.
“Dit was voor ons een geweldige opdracht. Ontwerp en innovatie zijn tamelijk strategische tools en de ontwikkeling van de HC40 was een uiterst strategische zaak voor LINAK. Het ging niet alleen om het maken van een handbediening die de rugsteun omhoog zou kunnen doen. Het ging om het maken van een unieke gebruikerservaring.”
In een uitgebreide enquête werd aan 2 x 500 huidige en potentiële eindgebruikers een reeks vragen gesteld met betrekking tot allerlei onderwerpen, van inkomsten, dagelijkse routines en algemene ontwerpvoorkeuren tot specifieke verwachtingen over hun volgende comfortbed. Informatie die volgens Anne Stær Møller, productmanager van HOMELINE, van essentieel belang was om de HC40 te maken.
“Wij wilden niet veronderstellen wat de consumenten willen. Wij hadden iemand nodig die ons kon helpen input van de potentiële kopers te krijgen. Dat was waar Artlinco® in beeld kwam. Zij zijn de experts in het verzamelen van op feiten gebaseerde informatie.”
Samen met Frahm begonnen zij met het verzamelen van wat al snel een verbijsterend grote hoeveelheid gegevens was.
Een reden voor elk afzonderlijk ontwerpdetail
LINAK wilde met Artlinco® werken omdat zij strikt redeneerden vanuit de feiten zoals die zijn – zij noemen dat ‘op bewijzen gebaseerde ontwikkeling’.
“Wij wisten dat het om iets anders moest gaan dan een persoonlijke mening en het idee van een engineer over vooraf bestaande functionaliteit”, zegt Anne Stær Møller. “Wij moesten uitzoeken wat de eindgebruiker werkelijk nodig heeft. Op basis daarvan zouden wij kunnen voldoen aan de eisen ten aanzien van functionaliteit en ontwerp. Kort gezegd: wij hadden feiten nodig om vanuit te werken.”
Søren Xerxes Frahm voegt daar instemmend aan toe:
“Er moet een goede en op feiten gebaseerde reden zijn waarom elk detail eruitziet en werkt zoals het doet. Op dit punt doen de stemming van het team en de persoonlijke mening van de ontwerper er niet toe.
Informatie over menselijke anatomie en fysiologie werden gemengd met respons van gebruikers en feiten die werden onthuld in warmtekaarten. Alleen harde feiten tellen.
In overeenstemming met verzamelde gegevens werd een besluit genomen over details zoals het ontwerp van de navigatie, de structuur van de menu’s, de keuze van de gebruikte materialen, en de vorm en zelfs het gewicht van de handbediening, waarna dit allemaal in praktijk werd gebracht. Anne Stær Møller somt met gemak voorbeelden van dergelijke op feiten gebaseerde functies op.
“Ons stille alarm en de schudbare zaklamp zijn puur gebaseerd op de behoeften zoals die zijn geventileerd door eindgebruikers. En het bleek dat deze functies werkelijk indruk maakten bij onze klanten toen wij afgelopen mei 2019 de HC40 lieten zien op de Interzum-handelsbeurs.”
Hoe ontwerp – praktisch – functionaliteit ontmoet
Voor de moderne ontwerper is het tekenen van abstracte lijnen op papier slechts een tamelijk klein onderdeel bij het maken van een goed ontwerp. Voor pen papier raakt moeten er substantiële gegevens worden geanalyseerd en eisen en wensen van gebruikers en klanten in overweging worden genomen.
Nadat de belangrijkste en meest gewenste functies zorgvuldig waren uitgefilterd, maakte het team meer dan 20 prototypes waarvan 3D-prints werden gemaakt. Alle werden getest in de handen van echte mensen.
“Ondanks dat wij de anatomie van de menselijke hand kennen en veel over de fysiologie van gebruikers weten, kunnen de knoppen op de handbediening op miljoenen verschillende manieren worden geplaatst”, zegt Søren Xerxes Frahm. “Alleen door te bestuderen hoe de gebruiker de bediening grijpt en gebruikt, weten wij wat werkt en wat niet werkt.”
Zodra de resultaten van de gebruikerstests waren geanalyseerd, kwam de volgende taak in beeld. Dit was het punt waar de ervaring van het LINAK team van zich deed spreken.
“Verscheidene ontwerpen zagen er echt veelbelovend uit. Maar op enig moment moesten we in overweging nemen wat vanuit het oogpunt van productie feitelijk technisch haalbaar was. Wat de realistische balans zou zijn”, zegt Anne Stær Møller, en legt uit hoe de aanvankelijke HC40 TWIST™ nog meer ‘twisted’ (gebogen) was.
“Wij konden de printkaart (PCB) van de HC40 FRAME niet inpassen in het ontwerp van de TWIST. In plaats hiervan maakten wij een versie met een gebogen vorm van 14 graden die aan de eisen voldeed. En hij past nog steeds perfect in je hand, of je nu linkshandig of rechtshandig bent. Dit voorbeeld onderstreept alleen maar het feit dat wij altijd naar de perfecte balans moeten zoeken tussen ontwerp en functionaliteit.”
HC40 TWIST™ Advanced gezien vanaf de zijkant – benadrukt de gebogen vorm.
De reden achter de twee HC40 ontwerpen
Tijdens het doorspitten van de gegevens werd het langzaam duidelijk dat consumenten in twee zeer verschillende groepen konden worden onderverdeeld. De ene groep die meestal in stedelijke gebieden aan de kust woont en van een licht, opvallend en misschien wel indringend ontwerp houdt, terwijl de andere groep vaak in voorstedelijke gebieden in het binnenland woont en meer neigt naar slaapkamerontwerpen die zwaarder en rustieker zijn. Hieruit ontsproten de ideeën voor HC40 FRAME™ en HC40 TWIST™ om beide consumentengroepen te kunnen bereiken.
“Onder de vele prototype-ontwerpen waren die ontwerpen de ontwerpen die er het meest uit sprongen”, zegt Søren Xerxes Frahm. “Wij zien duidelijk de trendsetters met een wens om zich te profileren, artistiek intellect te tonen en voor gedurfde ontwerpen te gaan, terwijl de andere – evenzeer interessante groep – meer floreren bij vertrouwdheid en een gezellige atmosfeer, wat we in Denemarken ‘hygge’ zouden noemen.”
Volgens hem kenmerkt de FRAME™ zich door een meer solide uitstraling, die vaak tot zijn recht komt bij een houtachtig interieur met zware meubels, terwijl de dubbel gebogen HC40 TWIST™ perfect past in chique bedontwerpen die je vaak in de stad ziet.
De ervaring van de eindgebruiker meer in het vizier
De HC40-familie is een vlaggenschip van LINAK dat is bedoeld om een nieuwe norm te stellen als het gaat om productontwikkeling – vooral omdat de focus op alleen functie en prestatie is verschoven naar de werkelijke ervaring van de gebruiker.
Voor ontwerpers als Søren Xerxes Frahm is er vaak onbalans tussen engineering en ontwerp. Terwijl goede engineering voor een duurzaam product met een perfecte prestatie zorgt, is goed ontwerp verantwoordelijk voor de algehele goede ervaring van de eindgebruiker.
“Ik denk niet dat ik ooit met een bedrijf heb gewerkt dat meer toegewijd is aan rotsvaste engineering dan LINAK. Jullie zijn de echte kampioenen! Zo toegewijd, grondig en consciëntieus. Ik denk echter dat op een aantal gebieden waarin jullie werken, jullie kunnen profiteren van een focus op de gebruikerservaring en niet alleen op een sublieme functie. Gebruikers kopen geen perfect stuk engineering en zij kopen geen mechanica… zij kopen de ervaring die deze dingen bieden. Op dat punt kan goed ontwerp een rol spelen.”