Contact us here

 

Positiefeedback: Ontvang nauwkeurige positiefeedback van je elektrische I/O™-actuator

De optie voor positiefeedback in de Actuator Connect™-configurator is handig als je een nauwkeurig overzicht wilt van de positie van de I/O-actuator, wat in de meeste toepassingen cruciaal voor de prestatie is.


Laat Hunter je begeleiden door de positiefeedbackfuncties van een I/O-actuator, een van de diverse opties die je kunt configureren in de Actuator Connect-configurator voor de LINAK® I/O-interface.

Lees hier meer over onze I/O-interface of download een gratis versie van de nieuwste Actuator Connect-configurator.

Actuator Connect downloaden

Hoe zorgt een elektrische I/O™-actuator voor nauwkeurige positiefeedback?

De actuator moet regelmatig worden geïnitialiseerd om een nauwkeurige positiefeedback te garanderen. Dit wordt gewoonlijk bereikt door een fysieke eindstopschakelaar in beide richtingen, maar de nauwkeurigheid kan na verloop van tijd afnemen door mechanische slijtage van de schakelaars.

De I/O-actuator maakt echter gebruik van een nieuw initialisatieprincipe dat nulpunt wordt genoemd. Met het nulpunt wordt de positie geïnitialiseerd telkens wanneer de zuiger een zone van 35 tot 70 mm op de slag passeert zonder dat de actuator naar de fysieke eindstoppen hoeft te lopen.

Door de elektromechanische schakelaars te vervangen door een Hall-systeem, is de I/O-actuator beter geschikt voor gebruik in uitdagende industriële omgevingen.

Wat is het verschil tussen analoge en digitale signalen?

Informatie over de actuatorpositie kan als analoog of digitaal signaal worden uitgevoerd. Beide opties worden geboden om compatibiliteit met diverse PLC's en voorkeuren te garanderen.

Als je de twee signaaltypes vergelijkt, zijn er diverse voor- en nadelen om rekening mee te houden. Een analoog signaal is bijvoorbeeld gevoeliger voor ruis dan een digitaal signaal, maar onder de juiste omstandigheden kan het ook zeer nauwkeurig zijn.

Het digitale signaal kan niet alleen worden gebruikt voor de zuigerpositie, maar ook voor eindstopsignalen, een constant signaal tijdens bedrijf en vele andere functies.

Wat zijn de meest voorkomende soorten analoge feedback?

Analoge signalen zijn een veelgebruikt type feedbacksignalen voor PLC's en andere besturingssystemen in industriële toepassingen. Een van de meest gebruikte is een 0-10 V-signaal waarbij dit spanningsbereik de fysieke slaglengte van de actuator vertegenwoordigt.

Houd er rekening mee dat dit type analoge feedback gevoelig is voor ruis en spanningsdalingen over lange kabellengtes, wat op zijn beurt kan leiden tot onnauwkeurige positiefeedback. Een ander algemeen analoog signaal is stroom – vaak 4-20 mA – dat minder gevoelig is voor ruis en natuurlijk ook voor spanningsdalingen.

Voor zowel stroom als spanning kan het feedbackbereik specifiek worden aangepast aan je behoeften, wat de integratie in je besturingen eenvoudiger kan maken.

Welke functies zijn beschikbaar op de digitale outputs?

De actuator biedt voor de digitale positie-output diverse opties die exact kunnen worden geconfigureerd op basis van je behoeften. Om volledige flexibiliteit te bieden, kunnen de gele en groene draden worden gebruikt voor de volgende outputs:

Digitale positiefeedback als Single of Dual Hall. Single Hall houdt geen rekening met de richting en deze logica moet in de PLC worden geprogrammeerd. Dual Hall heeft twee kanalen – A en B. Beide hebben een eigen specifieke kabel, waardoor het mogelijk is om vast te stellen in welke richting de actuator loopt.

Je kunt, als aanvulling op de analoge positiefeedback of als een stand-alone functie, eindstopsignalen kiezen die een signaal geven wanneer de actuator volledig in- of uitgeschoven is. Hetzelfde signaal wordt ook toegepast als er virtuele limieten in een van beide richtingen zijn ingesteld, wat aangeeft dat de actuator zijn nieuwe eindstop heeft bereikt.

Het is ook mogelijk om digitale signalen vanaf de actuator te ontvangen tijdens bedrijf – iets wat bijvoorbeeld kan worden gebruikt om een LED in te schakelen die kan aangeven dat er iets beweegt in de toepassing.

In sommige gevallen kan het nuttig zijn om te weten wanneer de actuator een vooraf gedefinieerde eindstopzone bereikt. Met deze functie kun je een zone definiëren waar de actuator een digitaal signaal kan verzenden wanneer de actuator zich binnen de betreffende zone of bij een stroomlimiet in die zone bevindt. Op die manier ben je niet langer verplicht om de toepassing zo te ontwerpen dat de fysieke eindstop moet worden bereikt voordat een signaal van je PLC (Programmable Logic Controller) wordt ontvangen.

Voor de meeste van deze digitale signalen kun je kiezen tussen een actief hoog of actief laag signaal om integratie in je toepassing te vergemakkelijken.

Als je op zoek bent naar een manier om een LED of een handbediening van stroom te voorzien, kun je ook kiezen voor een constant hoog signaal. De actuator levert tot 100 mA rechtstreeks aan apparaten met een laag vermogen.

Wist je het volgende?

Positiefeedback van de actuator is essentieel voor het bereiken van optimale prestaties in de meeste toepassingen en is een van de belangrijkste redenen om een elektrische lineaire actuator te kiezen boven concurrerende technologieën. Deze feedback kan je de exacte positie van de zuiger vertellen of een signaal sturen wanneer deze de fysieke of virtuele eindstoppen heeft bereikt. Onze I/O™-actuatoren zijn voorzien van geavanceerde hardware, waarmee op basis van pulsen vanaf magnetische Hall-sensoren verschillende vormen van positiefeedback mogelijk zijn. En de mogelijkheid om een positie in de microcontroller op te slaan, kan deze Hall-pulsen bijvoorbeeld converteren naar een analoog uitgangssignaal van 4-20 mA. In het verleden werd dit meestal bereikt door het gebruik van een mechanische potentiometer – een onderdeel dat na verloop van tijd slijt en beperkingen kent op het gebied van nauwkeurigheid en slaglengteopties.

Heeft u vragen?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen