De efficiëntie van een actuator is direct gerelateerd aan de motor, de tandwielen en de spindel, en hoe deze componenten samenwerken.
Vanwege de spindel en de vorm hiervan biedt een elektrische actuator altijd hetzelfde uitgangsvermogen, ongeacht de toegepaste belasting, terwijl een hydraulisch of pneumatisch systeem een gevarieerde efficiëntie biedt tussen duwen en trekken. Hoewel de druk in een dergelijk systeem gelijk is, is het binnenoppervlak waar de olie of lucht doorheen gaat kleiner bij naar binnen trekken en is de efficiëntie relatief lager dan bij duwen.
Ongeacht de last kan een elektrische actuator zowel bij duwen als trekken met dezelfde snelheid werken.
Met het beschikbare uitgangsvermogen van de actuator kun je ervoor kiezen om een hoge last met lage snelheid te verplaatsen, of omgekeerd. Als je de last vermenigvuldigt met de snelheid, krijgt je het uitgangsvermogen dat nodig is voor de juiste beweging – dit geeft je een goede indicatie van welk actuatormodel je nodig hebt. Met een actuator van LINAK® kun je kiezen uit verschillende tandwielen en verschillende soorten spindelspoed om de ideale oplossing te vinden.
Er zijn veel verschillende soorten spindels en spindelmoeren voor elektrische lineaire actuatoren en ze worden altijd geselecteerd op basis van de vereiste belasting en prestatie van een actuator. Om bijvoorbeeld zwaardere lasten te heffen, moet de moer langer zijn om de belasting beter te verdelen tussen de draden in de moer.
De spindelgeometrie moet in overweging worden genomen om een optimale efficiëntie van een spindel te verkrijgen. Trapeziumvormig, hoog profiel en laag profiel zijn voorbeelden van spindelgeometrie die worden gebruikt voor industriële actuatoren van LINAK.