Digitalisering en automatisering worden steeds belangrijker in de landbouw. Het op de millimeter nauwkeurig instellen van verschillende componentengroepen is in veel gevallen hoogst noodzakelijk. Tegelijkertijd moeten landbouwmachines bestand zijn tegen diverse condities en in zware omstandigheden optimaal presteren. Dit geldt ook voor de ingebouwde componenten.
Het gebruik van hydraulica heeft een lange traditie in landbouwmachines en voor veel taken was hydraulica de logische keuze. De afgelopen decennia hebben elektrische actuatorsystemen echter aangetoond dat ze net zo goed bestand zijn tegen trillen, stof of hitte als hydraulische apparatuur. En voor veel werkzaamheden presteren elektrische actuatoren zelfs beter dan hydraulica.
In 2005 lanceerde LINAK® de LA36 – een actuator die goed is uitgerust voor werkzaamheden in landbouwmachines, omdat deze een hoge mate van bescherming biedt en uiterst robuust is. Sindsdien heeft LINAK de LA36 en alle andere actuatoren verder geoptimaliseerd en functies toegevoegd om aan de hoge markteisen te voldoen.
Hoge eisen aan de actuatoren
Ook de KRONE BiG X hakselmachine verlangt bijzonder veel van de actuator. De actuator maakt gebruik van kinematica om de twee maïsspoelwalsen traploos af te stellen. Aan de ene kant moet het systeem bestand zijn tegen de hoge krachten die op de walsen inwerken. Aan de andere kant moet het mogelijk zijn om de wals nauwkeurig af te stellen ondanks sterke trillingen en schokken.
"Met een werkbreedte tot 10,5 meter kan de oogster tot 400 ton per uur verwerken. Dat vraagt veel vermogen en ook extreem robuuste componenten", legt Jan Keuter uit, die bij KRONE verantwoordelijk is voor het elektrische ontwerp. Volgens hem wordt elektrische afstelling in landbouwmachines een steeds belangrijker thema.
"Elektrische systemen concurreren met hydraulica. Hydraulische systemen waren altijd al beschikbaar en zijn daarom de logische oplossing. Elektrische actuatoren zijn de afgelopen jaren echter ook standaard geworden. "ISOBUS en een 50-amp-aansluiting zijn standaard op bijna alle machines", voegt Keuter eraan toe.
Naarmate de mate van automatisering toeneemt, kunnen elektrische actuatorsystemen hun vruchten afwerpen. Jan Keuter bevestigt dit: "Als we bijvoorbeeld naar een andere positie moeten gaan en precieze positiefeedback nodig hebben, is het meestal voordeliger en vooral gemakkelijker om een elektrische actuator te gebruiken".
Dit is precies het geval bij het afstellen van de twee maïsspoelwalsen. De actuator maakt gebruik van kinematica om de afstand tussen twee walsen aan te passen. Een optimale afstelling van de walsen voor het openbreken van de maïskorrels is alleen mogelijk met behulp van een nauwkeurige positiefeedback. Potentiometers die zijn ingebouwd in de actuator maken dit mogelijk.
Implementeren van complexe bewegingen
"In dit geval is de aansturing van de actuatorbeweging afkomstig van het controlesysteem van de maïshakselmachine", licht Jan Keuter toe. Hij kan zich echter voorstellen in de toekomst een actuator met integrale controle en vermogenselektronica te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat snoeren en kabels overbodig worden en het regelsysteem minder belast wordt. LINAK biedt een breed scala aan actuatoren met ingebouwde regel- (IC) en vermogenselektronica. Deze oplossingen bieden tal van mogelijkheden om te voldoen aan de eisen van het configureren van complexe bewegingen. Er zijn onder andere interfaces voor verschillende bussystemen, zoals LINbus en CAN SAE J1939. Actuatoren kunnen ook zonder externe controle parallel worden bewogen met actuatoren van LINAK IC™. Een ander pluspunt is het uitlezen van gegevens van de actuator.
Jan Keuter legt ook hierop de nadruk: "Service zal in de toekomst een steeds belangrijkere rol spelen. Daarom is het belangrijk om de staat van de machine te kunnen controleren. Bijvoorbeeld de temperatuur in bepaalde delen van de machine of het aantal cycli dat de actuator heeft gedraaid.
Direct boven de actuator voor het afstellen van de maïsspoelwalsen bevindt zich een tweede actuator van LINAK, die de achterplaat van het doseerversneller afstelt. Door de achterplaat af te stellen, wordt de afvoertuit vernauwd om afvoer over lange afstand mogelijk te maken of verbreed voor afvoer over korte afstand. Hoewel de tweede actuator minder kracht uitoefent, wordt deze toch blootgesteld aan extreme schokken.
"We testen onze machines en de gebruikte elementen in ons eigen validatietestcentrum. Dit is ook de plaats waar actuatoren van LINAK hun kwaliteit bewijzen. Als premium leverancier willen wij alleen producten van de hoogste kwaliteit gebruiken, en de Deense fabrikant LINAK voldoet al vele jaren aan deze vraag", besluit Jan Keuter.