Vandaag de dag verkoopt het bedrijf, gevestigd in Neder-Beieren, niet alleen oogstmachines en reinigingsladers voor suikerbieten. Al enkele jaren richtte ROPA zijn aandacht ook op de aardappelmarkt.
Bij de ontwikkeling van de over twee rijen getrokken aardappelrooier Keiler (everzwijn) II, is ROPA trouw gebleven aan zijn filosofie en heeft het baanbrekend werk verricht.
De mate van automatisering van deze machine is, in vergelijking met andere machines, extreem hoog. Naast tal van hydraulische opties, zoals de automatische asverplaatsing of de automatische nokdrukregeling, nemen elektrische lineaire aandrijvingen taken over zoals het afstellen van transportbanden, reinigingsvingers en zeefbanden. Zeven elektrische lineaire actuatoren van LINAK zorgen voor een nauwkeurige beweging van de rooier.
De ingenieurs van ROPA ontwierpen de machine volledig nieuw. Waarschijnlijk is dit aantal mogelijke aanpassingen absoluut uniek voor de optimalisering van het oogstproces. Ongeacht de rotatiesnelheid van de aftakas kunnen veel elementen hydraulisch worden aangepast. In toepassingen waar een hoge positioneringsnauwkeurigheid een must is, worden elektrische actuatoren gebruikt, en geen hydraulische cilinders.
“Vooral op punten waar een zeer fijne dosering nodig is, bijvoorbeeld bij het afstellen van afbuigrollen of in overgangsgebieden van reinigingselementen, hebben we gekozen voor elektrische aandrijvingen,” verklaart Rupert Geischeder, een ervaren afdelingsmanager die verantwoordelijk is voor het hele productassortiment van de aardappelrooier.
Voor dit toepassingsgebied gebruikt ROPA uitsluitend de LINAK LA36 actuator. Ze worden gekenmerkt door hun kracht, hun robuustheid en hun verschillende regelopties. Een van deze nauwkeurige positioneringsaanpassingen gebeurt met zeefbanden. Deze zeefbanden verwijderen aarde van de geoogste aardappelen. De nauwkeurige elektrische positionering van de zeefband, zorgt voor een makkelijk oogstproces via het bedieningspaneel.
Het personeel dat aan de aardappelrooier werkt, kan niet alleen de zeefbanden elektrisch verstellen, maar ook andere reinigingselementen. Dankzij de oneindige traploze positioneringsmogelijkheden kunnen we zelfs bij weelderig groen het gewasverlies tot een minimum beperken..
Vuil, stof, water en wisselende temperaturen – de elektrische actuator moet ondanks zulke zware omstandigheden goed functioneren. Stilstand tijdens het oogstseizoen zou grote financiële gevolgen hebben voor het agrarisch bedrijf.
“LINAK bepaalt de standaard op het vlak van de robuustheid van elektrische variabele actuatoren,” licht Rupert Geischeder verder toe.
In feite heeft de Deense fabrikant tijdens de ontwikkeling van de lineaire actuator LA36 speciaal de nadruk gelegd op gebruik in vijandige omgevingen. De LA36 voldoet in dynamische toestand aan beschermingsklasse IP66 en in statische toestand aan IP69K.
“Bij veel toepassingen op de agrarische markt is de actuator al in gebruik en heeft zich bewezen,” onderstreept Günther Rappl, LINAK sales manager voor Beieren.
Naast de lineaire actuator LA36 voldoen tal van andere LINAK actuators aan deze hoge beschermingsklassen. Een ander speciaal kenmerk van de ROPA aardappelrooier is de besturing van de actuator. De vervanging van een hydraulische cilinder door een elektrische actuator moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Dit geldt ook voor de output capaciteit van de computer.
“We moesten aan bepaalde eisen voldoen voor deze toepassing. Dat hebben we samen met LINAK uitgewerkt," zegt Rupert Geischeder.
Door de complexiteit van de machine waren de uitgangen van de besturingsunit voor het grootste deel bezet. Daarom moest het mogelijk zijn om de actuator, dat wil zeggen in en uit bewegen, met één enkele draad te besturen.
“We hebben op maat gemaakte software ontwikkeld die eendraadsbesturing mogelijk maakt,” legt Günther Rappl uit. “Hierdoor is het mogelijk om de elektrische actuator als een hydraulische cilinder aan te sturen.”
Elektriciteit vervangt hydrauliek
Naast robuustheid en een besturing op maat, bieden elektrische actuatoren extra voordelen. Zo speelt het gewicht een steeds belangrijkere rol. Bij het implementeren van een bewegingssysteem in zo'n grote machine bespaart het elektrische concept waardevol gewicht ten opzichte van een hydraulisch systeem. Elektrische actuatoren scoren ook hoog op het gebied van onderhoudsvrije systemen. Niet alleen de positieve eigenschappen van een elektrische actuator overtuigden ROPA, maar ook de nauwe samenwerking met de productontwikkelaars bij LINAK.
“We hebben besloten om LINAK actuators te gebruiken, omdat we groot vertrouwen hebben in de robuustheid van het product en in de expertise van LINAK op het gebied van de voortbeweging van landbouwmachines,” concludeert hij.